Op onze blog hebben we geschreven over de koppeling met Zapier en hebben we een link met een uitnodiging voor Zapier geplaatst. Dat is de eerste stap naar het automatiseren van jouw processen bij het organiseren van een evenement.

Zapier in het kort
In de Behind The Screens over de koppeling met Zapier gaan we uitgebreid in op de werking, maar we lichten het in deze handleiding toch even toe:
Met Zapier zorg je ervoor dat handelingen geautomatiseerd worden. Met Zapier maak je een trigger aan (door Zapier een ‘zap’ genoemd), die reageert op een handeling. Om de werking duidelijker te maken, geven we een voorbeeld.

De informatie van bezoekers die een order plaatsen, verstuur je naar verschillende platforms die je gebruikt. Denk aan een Excel-bestand in Spreadsheets, een klantenbestand bij Hubspot of maillijsten in MailChimp.

Je bespaart ontzettend veel tijd en kunt direct alle data inzien én gebruiken in de verschillende platforms die je gebruikt.

Hoe maak ik een zap aan in Zapier?
Zap, zap, zap

1. Maak een account aan bij Zapier.  2. Ga naar de link met de uitnodiging voor Zapier.
3. Wanneer je de uitnodiging geaccepteerd hebt, heb je de mogelijkheid om een zap aan te maken. Dit doe je rechts bovenin bij ‘Make A Zap’

4. Kies vervolgens de app waarvoor je een zap in wilt stellen. Kies hier voor ‘Eventix’.Wanneer je Eventix niet zien staan, zoek op 'Eventix' in de zoekbalk. Als het goed is, kun je Eventix alsnog selecteren.

5. Vervolgens kun je een keuze maken voor een trigger. Voor nu zijn dit twee opties:

1. Wanneer een ticket/order gecanceld wordt.

2. Wanneer er een nieuwe order geplaatst is.

EVENTIX TIP: We raden aan om sowieso de trigger ‘wanneer er een nieuwe order geplaatst is’ in te stellen. Degene die je order geplaatst heeft is namelijk een bezoeker. Deze bezoeker heeft waardevolle data die je kunt gebruiken bij het aanmaken van aangepaste doelgroepen in Facebook.

6. Je hebt een trigger gekozen. Bij deze stap ga je je account koppelen met Zapier. Zoals je ziet is mijn account al gekoppeld. Het koppelen met Zapier spreekt voor zich. Voer voor de zekerheid een test uit om te kijken of je op de juiste manier gekoppeld bent.

7. Vervolgens selecteer je een ‘sample’. In deze handleiding hebben we één keuze, in jouw geval zullen dit er meer zijn, aangezien je waarschijnlijk meer soorten tickets verkoopt. Selecteer de Sample waarmee je wilt koppelen en klik vervolgens op ‘Continue’.

8. Je hebt het eerste deel - het selecteren van de trigger (een nieuwe order) - gedaan. In het tweede deel ga je de actie die gedaan moet worden aan de hand van de trigger selecteren.

In deze handleiding kiezen we voor het koppelen van MailChimp. We hebben voor MailChimp gekozen omdat dit jou de meeste tijd gaat besparen. Uiteraard kun je hier ook kiezen voor andere partners om mee te koppelen.

9. Vervolgens selecteer je de actie die gedaan wordt aan de hand van de trigger. We kiezen voor ‘Add/Update Subscriber’. Wanneer een nieuwe bezoeker een ticket koopt, wordt deze aan een maillijst toegevoegd. Als het een terugkerende bezoeker is, wordt de data van deze bezoeker geüpdatet als het nodig is.

10. Connect met je MailChimp-account. Test altijd of het koppelen gelukt is.

11. Selecteer bij ‘List’ de maillijst waar je een bezoeker aan toe wilt voegen. In het veld daaronder selecteer je het mailadres, zoals in de afbeelding hieronder gedaan is.

Let op! Typ hier geen mailadres, Zapier haalt namelijk de informatie uit de eerste stap - de trigger.

12. In de laatste stap controleer je of de bezoeker aan de maillijst is toegevoegd. Klik onderin op ‘Send Test to MailChimp’ en controleer in MailChimp of er een nieuwe ‘subscriber’ aan de gekozen maillijst is toegevoegd.

Succes met het instellen van Zapier! Mocht je vragen of feedback hebben, laat het ons weten via de chat of via info@eventix.io