Online adverteren is onmisbaar bij het organiseren van een evenement. Binnen de evenementenindustrie is een dunne lijn tussen ‘ betaalde marketing’  en ‘organische marketing’. Organisch betekent onbetaald.

In deze handleiding leggen we uit hoe je inzicht krijgt over de over de manier waarop bezoekers bij jouw ticketshop komen. Is dit via de betaalde of organische weg gebeurt?

Beginnen met online adverteren is makkelijk, het precies afstemmen op jouw evenement of organisatie kan behoorlijk lastig zijn. Tools die daarbij helpen zijn de Facebook Business Manager en Google Tag Manager(GTM). Google Tag Manager is een tool die je daarbij helpt. Zodra deze up and running is zul je merken dat je veel meer uit online ticketing en in het bijzonder Eventix haalt. We willen tenslotte dat jij het maximale uit je evenement haalt en helpen je graag om dat doel te bereiken.

Wat is Google Tag Manager?
Google Tag Manager is een gratis managementtool die ontwikkeld is door Google. Door deze tool kun je zogenaamde ‘tags’ ontwikkelen en beheren. Deze tags kun je aan bijvoorbeeld een website hangen of in dit geval, aan je ticketshop.

Een tag wordt gebruikt als link tussen je ticketshop en bijvoorbeeld Facebook Pixel. Andere services waarbij een tag gebruikt kan worden zijn Google Analytics, Google AdWords en LinkedIn. De laatste is vooral handig als je zakelijke evenementen organiseert.

Een voorbeeld van een Tag ziet er als volgt uit: Wanneer een potentiële bezoeker je ticketshop binnenkomt, wordt een Tag in gang gezet. Deze Tag registreert de ‘pageview’ voor die bezoeker. Wanneer je bezoeker de ticketshop verlaat zonder een order te plaatsen, onthoudt de Tag de ‘pageview’ en slaat deze informatie op.

Deze informatie is nuttig wanneer je een betaalde advertentiecampagne wilt beginnen. Met de - door de Tag opgeslagen - ‘pageviews’ kun je specifieker je campagne beginnen. Je weet namelijk dat een bezoeker op wat voor manier dan ook interesse in je evenement of organisatie heeft. Waarom zou anders je ticketshop bezocht worden?

Hoe installeer ik Google Tag Manager?

(We gaan ervan uit dat je al een account voor Google AdWords en Google Analytics hebt. Wanneer je dit nog niet gedaan hebt, lees dan eerst deze handleidingen om je account in te stellen.

Om het makkelijker voor je te maken om Google Tag Manager te installeren, hebben we een aantal voorinstellingen voor je klaar staan die de meest gebruikte advertentie - en analyseplatforms dekken; Google AdWords, Facebook en Google Analytics. Uiteraard ben je vrij om zelf andere platforms toe te voegen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan helpen we je natuurlijk graag opweg!

Maak een account voor Google Tag Manager

1. Ga naar Google Tag Manager
2.
Login met je Google-account

Wanneer je voor het eerst de website van Google Tag Manager bezoekt moet je eerst een nieuw account maken. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de ‘Add A New Account’-pagina. Op deze pagina voer je een naam voor je account en je container. Een container is de verzameling tags en codes die het mogelijk maakt om informatie te ontvangen.

EVENTIX TIP: Wanneer je meerdere ticketshops hebt aangemaakt voor verschillende concepten met andere doelgroepen, adviseren we om per concept een nieuwe container aan te maken. Zo voorkom je dat informatie van verschillende concepten door elkaar heen lopen.

Onze ticketshop is een webapplicatie, selecteer daarom ‘web’ of ‘internet’. Klik vervolgens op ‘maken’ of ‘create’ en je hebt een container aangemaakt.

Integreer Google Tag Manager met Eventix

1. Kopieer de container ID vanuit je werkomgeving. Je vindt het ID bovenaan je scherm. Het ID begint standaard met ‘GTM’.

2. Open een nieuw tabblad en ga naar het Dashboard van Eventix.

3. Open Beheren > Evenementen > Manage

4. Klik op het winkelwagentje links (middelste icoon), je komt in de omgeving waar je een shop aan kunt passen.

5. Maak een ticketshop aan als je dit nog niet hebt gedaan. Als je dit gedaan hebt, klik op ‘Meer Opties’ en vervolgens op ‘Google Tag Manager code’ om de shop waar je een GTM code wilt integreren aan te passen.

6. Kopieer het ID van de GTM-container in het veld dat verschijnt en klik op ‘Opslaan’.

De ticketshop is nu aan je container gekoppeld. Om te beginnen met het tracken van data moeten je de tracking op de juiste manier instellen.

Start met het tracken van data!

1. Ga terug naar je Google Tag Manager-account.

2. Open het JSON bestand via deze link (rechtersmuisknop -> opslaan als).Het JSON bestand bevat de voorinstellingen van de ‘tags’.

In het JSON bestand zijn de volgende presets (voorinstellingen) opgenomen.

• Voorinstellingen van de meest voorkomende ‘tags’; Facebook, Google Analytics, Google AdWords.
  • Het tracken van aangepaste variabelen in een ticketshop
  • Standaard triggers die je voor meerdere shops kunt gebruiken.

3. Ga naar ‘Beheer’.’

4. Selecteer het juiste account en de juiste container.

5. Om het JSON-bestand te importeren, klik op ‘Container importeren’

6. Selecteer ‘Bestaand’

7. Klik op ‘Overschrijven’ om er zeker van te zijn dat de instellingen correct zijn. 8. Klik op ‘Bevestigen’ om door te gaan.

Koppel je pixels met de container.

Om een container zijn werk te laten doen, moet het gekoppeld worden met tags, zoals bijvoorbeeld Google Analytics, Facebook Pixel en Google AdWords.

1. Ga naar je werkruimte
2. Klik links op ‘Variabelen’

3. Scroll naar beneden en selecteer de variabelen die je wilt gebruiken.

4. Wanneer je de variabelen hebt geselecteerd die je wilt gebruiken, moet je eerst de tracking ID (XXXXXXX) in je eigen Tracking ID.

EVENTIX TIP: Gebruik dezelfde Google Analytics code die je gebruikt voor de website in je ticketshop. Wanneer je dezelfde code gebruikt, wordt het mogelijk om op meerdere platforms te tracken. (Bijvoorbeeld de ticketshop en uitingen op je website.)

Open één van je shops. Ga vervolgens in Google Analytics en klik op ‘Realtime Dashboard -> Evenementen’. Er verschijnt een scherm dat er ongeveer zo uitziet:

Maak e-commerce mogelijk!

1. Ga naar Google Analytics

2. Selecteer de juiste website.

3.  Ga naar ‘Beheerder’.

4. Selecteer het juiste account. Je kunt dit zien bij ‘instellingen voor ‘E-commerce’.

5. Schakel E-commerce in en klik op ‘Opslaan’.

Wanneer iemand zijn order geplaatst heeft en je hebt e-commerce in Analytics ingeschakeld, is het mogelijk om om via ‘Doelgroep’ -> ‘Gebruiksanalyse’ inzicht te krijgen over de conversie van je bezoekers in een ticketshop.

Het succesvol plaatsen van een order ziet er als volgt uit:

Je hebt nu Google Tag Manager ingeschakeld om je links te tracken. Doordat je GTM hebt ingeschakeld, heb je nu inzicht over welke link voor welk soort conversie zorgt.